Ghid complet pentru alegerea unui generator de curent potrivit nevoilor tale

Ghid complet pentru alegerea unui generator de curent potrivit nevoilor tale-2

Ai nevoie de un generator de curent nou si nu stii de unde sa incepi? Procesul de selectie poate parea coplesitor avand in vedere multitudinea de optiuni existente pe piata. Dar nu trebuie sa iti faci griji! Acest ghid iti explica absolut tot ce trebuie sa stii pentru a-ti alege generatorul de curent perfect, fie ca vrei sa cumperi generatoare curent ieftine pentru acasa, generatoare de curent diesel pentru ferma sau generatoare de curent profesionale pentru firma ta. Indiferent de necesitatile tale, generatorul de curent ideal exista, trebuie doar sa stii ce caracteristici si functii cheie sa cauti.

Tipuri de generatoare de curent:

Exista o multitudine de tipuri de generatoare de curent intre care poti alege, in functie de utilizarea dorita. Sa le luam pe rand:

 • Generatoare de curent clasice vs. generatoare de curent cu inverter: cele clasice sunt mai ieftine, insa produc un curent cu fluctuatii mari de tensiune, deci nu sunt recomandate pentru dispozitive sensibile. Generatoarele cu inverter utilizeaza o tehnologie superioara pentru a genera curent de o calitate mult mai buna, aproape la fel de stabil ca cel din retea. Sunt ideale pentru alimentarea electronicei.
 • Generatoare de curent portabile vs. generatoare de curent stationare: daca ai nevoie de flexibilitate si te vei deplasa frecvent cu generatorul, modelele portabile, mai usoare, sunt recomandate. Pentru utilizare stationara, sunt indicate generatoarele stationare, mult mai solide si stabile.
 • Generatoare de curent pe benzina vs. generatoare de curent diesel vs. generatoare de curent pe gaz: carburantul folosit influenteaza autonomia si pretul. Benzina este mai scumpa si asigura mai putine ore de functionare. Motorina ofera cea mai mare autonomie. Gazul este eficient dar necesita rezervor separat.
 • Generatoare de curent pentru uz casnic vs. generatoare profesionale: pentru utilizare ocazionala acasa, poti alege un generator mai ieftin. Pentru firme sau utilizare frecventa se recomanda investitia intr-un generator profesional de inalta calitate.
 • Generatoare de curent monofazate vs trifazate: monofazatele sunt pentru uz casnic, iar trifazatele sunt folosite la nivel industrial sau in agricultura.

Cum functioneaza un generator de curent:

Un generator de curent are ca componente principale motorul care asigura combustia (benzina, motorina, gaz), alternatorul care converteste energia mecanica furnizata de motor in curent electric alternativ prin inductie electromagnetica, regulatorul de tensiune care controleaza voltajul pentru a-l mentine constant, sistemul de racire cu aer sau apa care previne supra-incalzirea, bateria necesara pentru demararea motorului si o carcasa de protectie.

Alternatorul este componenta esentiala a unui generator, de calitatea bobinajelor sale depinzand performanta echipamentului. Un alternator de calitate inferioara va produce un curent electric instabil si va scadea durata de viata a generatorului. La generatoarele cu inverter se folosesc alternatoare performante pentru o calitate superioara a curentului.

La pornirea generatorului, motorul actioneaza alternatorul care incepe sa produca curent alternativ trifazat de joasa tensiune. Acest curent trece prin diode pentru a fi convertit in curent continuu, care la randul sau este transformat in curent alternativ monofazat de 230V prin intermediul invertoarelor. Curentul este apoi reglat la parametri stabili de regulatorul de tensiune si furnizat consumatorilor prin prize. Sistemul de racire asigura o temperatura de functionare optima.

Ghid complet pentru alegerea unui generator de curent potrivit nevoilor tale 1

Ce trebuie sa ai in vedere la alegerea unui generator de curent:

Pentru a alege generatorul de curent care ti se potriveste, iata ce trebuie sa ai in vedere:

 • Evaluarea nevoilor: ce echipamente/dispozitive vrei sa alimentezi cu generatorul si in ce scop? Un calculator si o lampa necesita mult mai putina putere decat un fier de calcat sau un circular.
 • Puterea continua necesara, cu o rezerva de 30% pentru varfuri de consum. Aduna puterile tuturor consumatorilor simultani.
 • Tipul de curent de care ai nevoie: monofazat pentru consumatori casnici sau trifazat pentru companii/ferme mari
 • Frecventa de utilizare si durata: daca vei folosi generatorul rar si pe perioade scurte, poti alege un model mai accesibil
 • Nivelul de zgomot acceptabil in zona de operare – generatoarele insonorizate sunt mai scumpe
 • Portabilitate – cat de usor trebuie sa fie transportul generatorului
 • Tipul de combustibil pe care il poti asigura cu usurinta in zona respectiva
 • Bugetul disponibil – determina o gama de pret acceptabila si compara optiuni similare
 • Spatiul de care dispui pentru depozitarea generatorului

Ia in calcul toate aceste aspecte si vei putea identifica cu usurinta generatorul care raspunde cel mai bine nevoilor tale.

Sfaturi practice pentru cumpararea unui generator de curent:

Pentru a face cea mai buna alegere atunci cand cumperi un generator de curent, iata cateva sfaturi practice ce te vor ajuta:

 • Intreaba vanzatorul toate detaliile tehnice despre componentele generatorului: motor, alternator, regulator de tensiune, sistem de racire, nivel de zgomot etc. Un vanzator profesionist iti va putea oferi toate informatiile de care ai nevoie.
 • Solicita o demonstratie live a functionarii generatorului si asculta cu atentie nivelul de zgomot produs la sarcina normala. Un generator de calitate va functiona fara vibratii excesive si va avea un sunet uniform, fara scartaituri.
 • Verifica intotdeauna existenta garantiei pentru generator si care este durata acesteia. O garantie de minimum 12 luni iti ofera siguranta ca ai ales un produs de calitate.
 • Compara mai multe modele similare din aceeasi gama de pret si de la 2-3 producatori diferiti. Astfel iti poti crea o imagine completa asupra optiunilor existente.
 • Citeste cu atentie recenziile online lasate de altii cumparatori care folosesc deja modelul respectiv. Feedback-ul lor iti va confirma calitatea generatorului.
 • Asigura-te ca exista un service autorizat in zona unde vei utiliza generatorul, pentru eventuale reparatii.
 • Alege intotdeauna un model de la o marca consacrata in producerea de generatoare, cu reputatie si experienta de ani de zile in domeniu.

Ghid complet pentru alegerea unui generator de curent potrivit nevoilor tale 3

Concluzie:

Acum ca ai la dispozitie toate informatiile necesare din acest ghid complet, poti lua cea mai buna decizie atunci cand vine vorba de alegerea generatorului de curent care satisface perfect necesitatile tale. Renunta la improvizatii si urmeaza intocmai sfaturile oferite aici pentru o experienta pozitiva si de durata cu noul tau generator! Pentru orice alte intrebari sau recomandari de modele concrete de generatoare curent, consultantii nostri sunt la dispozitia ta!

Contactează-ne!

Lasă un răspuns

CATALOG PRODUSE